tiistaina, syyskuuta 15, 2009

Untuvatakin postitusta odotellessa

Hyrrrrr, täällä on aivan jäätävän kylmä, mun mielikuva etelä-Ranskan ikuisesta kesästä on totaalisen murtunut. Aamuisin ei mun suomalainen verikään auta kun hytisen bussipysäkillä kuin avannosta nousseena. +11 astetta celsiusta alkusyksystä on kolmanteen potenssiin pahempi kuin vastaava asteluku miinusmerkkinä keskitalvella!

Puolipäivään mennessä tilanne on kuitenkin kääntynyt päälaelleen. Rodez on jo sen verran korkea kukkula, että vuorokaudensisäiset lämpötilanvaihtelut ovat aivan mielettömiä. Jääkausimaiset aamut muuttuu poikkeuksetta helteisiksi ilta-päiviksi. Viidentoista asteen muutos päivän sisällä ei täällä ole muutos eikä mikään! Valinta on siis tehtävä. Joko puen aamulla päälleni riittävästi, ja hikoilen myöhemmin; tai hytisen aamulla ja olen iltapäivän valovoimaan nähden riittävän hihattomissa ja lahkeettomissa vetimissä.

Kotoisan ilmaston lisäksi myös aamut ovat täällä tuttuun tapaan pimeitä. Kouluaamuisin herään kuudelta (kuvitelkaa!), ja kuten tekin siellä Pohjolassa, kuin suljetussa säkissä. Iltaisin jätän talon tapojen vastaisesti (ja suuria omantunnontuskia potien) ikkunaluukut sulkematta toivoen että saisin aamulla herätä edes muutamaan heikkoon auringon juovaan. NO CHANCE.

Eniten mua ottaa kuitenkin päähän julkisen liikenteen alkeellisuus. Busseja kotikylä Sebazacin ja koulukaupunki Rodezin välillä kulkee päivässä tasan kaksi: yksi sinne, toinen takas. Suuri ikävä pääkaupunkiseudun viiden minuutin välein kulkevia ratikoita, busseja, jopa metroa ja sitä siunattua valinnanvapautta! Onneksi Sebazacilainen Anna, joka on muuten vahvin ehdokkaani ensimmäiseksi ranskalaiseksi kaveriksi, tutustutti minut koulubussin ohella kulkevaan julkiseen linjaan numero 20, joka antaa edes hieman liikkumavaraa tulemisten ja menemisten kanssa.

Ongelmitta en ole tosin näitäkään vähiä yhteyksiä onnistunut käyttämään. Eilen otin vahingossa kaksikymppisen sijaan koululinjan Jean-Moulinin collegeen (=ylä-aste). En tietenkään ymmärtänyt ihmetellä bussin outoa reittiä tai kanssamatkustajiani, jotka olivat minua poikkeuksetta nelisen vuotta nuorempia. Jossain vaiheessa heräsin kysymään kuskilta kulkeeko bussi lainkaan lukioni kautta. Eipä tietenkään, mutta koska kuskilta oli vuoro loppunut, hän ystävällisesti ajeli minut koululleni kaupungin toiselle puolelle. Mikäs siinä, privaattibussi, olipahan ainakin illalla aikamoinen tarina hosteille kerrottavana. Näin meillä Ranskassa! =)

Tänään jäin koulun jälkeen kaupungille Paulinen kanssa (huimaa sosiaalista edistymistä mun puolesta!) etsimään jotain pientä synttärilahjaa isä-Ericille. Kuten yleensä, aika kävi hieman kortille, ja huomasin juoksevani pää kolmantena jalkana ehtiäkseni nappaamaan bussin koulunviereiseltä pysäkiltä. Vasta bussin kyydissä tajusin, helkkarivie, että linjahan lähtee keskikaupungilta! Olin juossut kuusi pysäkinväliä turhaan, ja vielä maksanut kaupassa edellä olevan asiakkaan ostokset myöhästymistä peläten. Perinteistä :S!

7 kommenttia:

  1. Saitpas elämän kuulostamaan osakseen arjelta... Tähän asti ollaan oltu täysin josssain muualla kuin arjessa :DD
    Saitko muuten mailini?
    RIta<3

    VastaaPoista
  2. tervetuloa mun aamuherätyksiin! tosin mä pääsen monella eri bussilla jos satun myöhästymään.. hyvää loppuviikkoa sinne, rnaskalainen tuttavuus kuulostaa lupaavalta :)
    <3:ilse

    VastaaPoista
  3. Rita, sä oot täysin oikeassa, mun kirjoitukset alkaa hätäännyttävästi muistuttaa tylsistyneen kotiäidin kakkublogia! Maili tuli perille :-) mutta vastasin etanapostin kautta viime vuosisadan tyyliin... toivottavasti et kauaa joudu odottelemaan! ;-) Ilse, tää on oikeesti ihan HULLUA, miten sä pystyt näin aikaisiin aamuihin? :0

    VastaaPoista
  4. Moi,
    No on siellä vielä aika lämmintä verrattuna Suomeen, vaikka nyt on kait vuosisadan lämpimin syyskuu. Olin tänään Villingissä iltapäivällä ja lämmintä oli varmaan 20c. Illalla pimeässä veneellä pois pitkin kuunsiltaa, silloin enää 10c lämpöä, yöksi luvassa jopa hallaa. Villan remppa alkaa kohta valmistua ... (=think positive).
    T. Isä

    VastaaPoista
  5. Älä ylläty. Sulle tulee paksut villatöppöset. Näe unta niistä odottaessa.
    t. Ukki

    VastaaPoista
  6. Usko täi älä milla. untuvatakki on tänään lähtenyt ja nyt kun pääsen vihdoin sun blogille olen ääreisonnellinen että valitsin sen economyn ( n 14vrk) sijaan priorityn ( 4-6arkipäivää), joten vilutella pitäisi vielä viikon päivät. Jotain juttuja jäi matkasta, mutta ajattelin että saanpas sitten lähetellä lisää pikkusia paketteja. ja laitoin pari bonusylläriä mukaan, katsotaan osuiko kohdalleen....

    VastaaPoista
  7. onko muuten lakkahillo tullut jo perille? se tulee pikana ja lähti jo monta päivää sitten :), on vaan "perkuleen pieni"

    VastaaPoista