lauantaina, lokakuuta 24, 2009

Perheetönnä ei oo hyvä olla

Tänään kysyin espanjanopeltani kiinnostaisiko hänen perhettään kaltaiseni suomalaistytön hostaaminen. Aluksi madame naurahti suoralle kysymykselleni, mutta vakavoitui huomattuaan olevani tosissaan. Hän paljasti miettineensä asiaa (perheettömyyteni on ilmeisesti ollut kuuma puheenaihe opettajainhuoneessa) ja pitävänsä minusta todella, mutta ettei tämänhetkinen elämäntilanne sallisi vaihtarin ottamista. Vaativassa duunissa, kolmessa kouluikäisessä lapsessa ja sairaissa isovanhemmissa on jo riittävästi huolehdittavaa sinänsä.

Sanoin ymmärtäväni ja kysyneeni vain siitä syystä, että pidän hänestä kovin. Madame ei pelästynyt tunnustustani, vaan ranskalaiseen tapaan heitti lisää löylyä kiville myöntäen todella omaavansa suuren sydämen. Hostäitiä en siis opettajastani saanut, mutta uuden aikuisystävän kylläkin. Mä en tuu varmaan koskaan kyllästymään ranskalaisten ystävällisyyteen ja auttamisenhaluun. Espanjanmaikan lisäksi jo taideopettajani sekä nykyisen- että haavelukioni kuraattorit (älkää kysykö miten tunnen kaupungin jokaisen sosiaalityöntekijän...) ovat sanoneet olevansa käytettävissäni, jos koskaan tarvitsen kuuntelevaa korvaa. Tosi mukava kuulla ihmisten sanovan näin, sillä itse EF:n tukiverkko on totta puhuen pelkkää reikää.

Kaikesta sympatiasta huolimatta uutta perhettä ei näy eikä kuulu. Tehtävä ei ole lainkaan niin helppo kuin aluksi ajattelin! Vaihto-oppilaat ja hostaaminen ovat täkäläisille perheille suhteellisen vieraita käsitteitä, mikä luo tiettyjä haasteita. Ranskalaiset vieroksuvat ajatusta ylimääräisestä asukista talossa ilman minkäänlaista rahallista korvausta. Selittäessäni etteivät hostaamisesta saatavat kokemukset ole rahassa mitattavia, saan vastaukseksi pelkästään hymähdyksiä ja kysyviä katseita. Ihmisten on täällä vaikea uskoa, että kaltaisellani nuorella suomalaistytöllä olisi heille jotain annettavaa. Ranskalaiset voisivat ehdottomasti oppia paljon meille suomalaisille tuttuakin tutummasta alemmuudentunteesta, heidän maailmankuvansa kun pyörii aika pitkälle oman navan ympärillä.

Aluevastaavasta taas ei ole kuulunut pihahdustakaan Elianen hänelle soitettua ja kerrottua perheenvaihtopäätöksestämme. Hyvin voisi ajatella että mullakin olisi jotain sanottavaa tai kysyttävää. Mutta kun ei niin ei. Mä suhtaudun uuden perheen etsimiseen kuin taisteluun aikaa, eli aluevastaavaa, vastaan. Suoraan sanoen tuntisin oloni paremmaksi, jos onnistuisin löytämään uuden perheen oman käden kautta. EF:n toiminnan rajallisuuden tuntien luottamukseni aluevalvojan kykyihin ei ole kovin suuri. Kahdenkin tytön perheongelmat EF ratkaisi vaihtamalla perheet päittäin. Kuvitelkaa! Minkälainen ratkaisu se on olevinaan?

Näin kirjoittaessani voi sitten miettiä, että mistä hitsistä me ollaan EF:lle maksettu. Suomesta lähdön jälkeen järjestön tuki on ollut heikohko, lähes olematon. Jos joku puupää nyt ei ole vielä viestiä ymmärtänyt, niin älkää nyt vahingossakaan menkö ja valitko EF:ää. Jos olisin tiennyt paremmin, olisin EF:n sijaan lähtenyt vaikka enoni Antin lukiovuosinaan ylläpitämän vaihtari "järjestön" kautta. Olenko nyt aivan väärässä väittäessäni, että tällainen väsäys todellakin oli olemassa? ;-)

5 kommenttia:

  1. Voi Milla, Espanjan opesi ei tiedä kuinka paljon sinusta on iloa ja apua kotona. Mina tiedän, elä pelkää kehua itseäsi myös innokkaana ruoanlaittajana ja pikku sisarten kanssa seurustelijana vaikket au-pair paikkaa haekaan.
    Äiti

    VastaaPoista
  2. Kuka ei haluis sua ottaa !!! oot ihana <3 ne ei vaan tieda sita viela !!! je t'aime FORT !

    VastaaPoista
  3. Moikka Milla!
    Toivottavasti et pelästy, että mä My vanha Mykiläinen, jos muistat niin kommentoin :)

    On tosi kurjaa, että sulle on käyny noin huono tuuri perheen suhteen, eikä EF:n toiminta helpota asiaa sitte yhtään. Mutta siksi mä olisinki utelias, että millä perustein sä valitsit lähteä EF:n kautta?

    Mä meinasin nimittäin kanssa lähteä vaihtoon, tosin ranskankieliseen Kanadaan, mutta lähenkin sitte opiskelijavaihtoon myöhemmin.

    Toivottavasti perheen löytämisessä ei mene kovin kauaa, muista perustella myös mitä sä annat niille, että ne ottaa sut! :)

    Tsemppiä kouluun!

    -My

    VastaaPoista
  4. moi milla,
    kyllä se enosi ihan aikuisten oikeasti lähetti nuorukaisia amerikkaan, mutta taisi loppua yritys ensimmäisen vuoden kiertoon kun tutut ameriikan perheet oli jo vaihtarinsa saaneet. Ei tullut isoa businestä mutta varmaan hyvä niin. Kyllä se hyvä ratkaisu sieltä varmasti Milla löytyy, tai eteen kävelee.Aina se elämä kantaa. Ajatukset ovat siellä kanssasi, ja vihdoin sain sinulle sienireseptit kirjoitettua ja huomenna postiin. Eli sitten on läksiäissopan aineksetkin olemassa:)Vai olisikon ainekset uuden kodin tervetuliaiseen? t.miia

    VastaaPoista
  5. Nyt on kyllä pakko laittaa julkista vastakommenttia, kun Miiakin sai viestinsä ilmoille vaikeista sanavahvistuksista huolimatta :D Poistaisin kyllä turhan vahvistuksen jos vaan osaisin, sen sanon!

    Hahaa Miia, varmasti saivat muutamat nuoret oikein muksat perheet Antin tuttavaperheistä, tuolla tyylillähän ne kinnostuneet perheet löytää. Huvittava juttu jokatapauksessa :D.

    My, vastaan sinulle facebookin lisäksi vielä tänne omaan kommenttipalstaan. Erittäin hyvä kysymys nimittäin, ja tallennan vastaukseni mielelläni omiinkin arkistoihini. Valitsin EF:n netistä googlettamani perusteella ja nettisivuja silmäillen. Ulkoisen imagon perusteella EF vakuutti ja tuntui luotettavalta järjestöltä. Taisin laittaa hakupaperit sisään kaikkiin neljään putinkiin (AFS, YFU, STS, EF), mutta vain kahdella jälkimmäisellä oli paikkoja Ranskaan. Rotareita en harkinnut lainkaan, mikä nyt jälkeenpäin harmittaa, sillä rotarivaihtareilta olen kuullut paljon onnistuneita kokemuksia. Järjestöön kuuluvat perheet ovat jäsenyydensä vuoksi motivoituneita ottamaan vaihtarin. Enkä usko, että perheenvaihto kolmen kk:n välein olisi turhan rankka. Päinvastoin perhettä vaihtamalla saa uusia kokemuksia ja oppii kulttuurista eri perspektiiveistä. Mainitsemattakaan rotareiden alhaisesta (nimellisestä) vuosimaksusta.

    Taitaa olla niin, että vanhemmat järjestöt, kuten AFS ja YFU oikeasti käyttävät varansa vaihtarin hyväksi, motivoituneiden perheiden etsimiseen ja paikallistuen ylläpitoon. EF:llä resurssit taitavat mennä ulkoisen imagon pönkittämiseen. EF: n kautta onnistuu varmasti kielikurssiviikko Maltalla tai Englannin Brightonissa, mutta vaihtovuosi ei aivan ole hanskassa. Jos olisin tiennyt...

    VastaaPoista