torstaina, lokakuuta 08, 2009

Väärinymmärretty

Tätä blogipostia julkaistessani on varmaan jo sen kirjoittamista seuraava päivä. Kuten toistakin hieman melankolisempaa kirjoitustani, ei minusta varmaan tätäkään ollut heti julkaisemaan. Kello lähentelee jo yhtätoista, mutta haluan saada nämä asiat pois sydämeltäni ennen nukkumaanmenoa. Tiedän, että jos kirjoittaisin nyt tapahtuneesta huomenna, en tuntisi enää samoin, enkä osaisi samalla tavalla kirjoittaa.

Kaikki alkoi siitä hetkestä, kun keskipäivällä Annan äiti jätti minut kotioveni eteen. Koulussa suunnittelemamme perusteella olin ymmärtänyt viettäväni iltapäivän Annan kotona. Koululounaankin olin jättänyt väliin ajatellen että minut tietnkin laskettaisiin mukaan Sergueevan perheen lounasvahvuuteen. Toisin siis kävin, kahdentoista jälkeen löysin itseni Galtiereiden, omien hostien talon edestä, vailla mitään suunnitelmia iltapäivän varalle ja maha kurnien nälästä.

Tietäen Elianen suhtautumisen ruoka-aikojen ulkopuoliseen syömiseen koitin pärjätä pienimmällä mahdollisella ruokamäärällä. Otin jääkaapista ainoastaan tomaattia ja kinkkua itse ostamani ruisleivän päälle. Hostisä-Eric syö lounaansa päivittäin kotona ja palasi nytkin kesken lounaantynkäni. Koska Eric oli todella yllättynyt minut kotoa löytäessään, selitin surkuhupaisan tarinani päivän tapahtumista. Hostisä ymmärsi ottaa osaa sekä harmitella puolestani ja varmisteli vielä kysyvästi leipiäni katsoen, että olinhan löytänyt riittävästi syötävää. Söin lounaani loppuun isän kanssa, kaikki siis vielä hyvin.

Nyt illalla yhdeksän jälkeen karatesta (joka oli muuten just eikä melkein mitä mä hain) palatessani hyppelin iloissani yläkertaan kertomaan upeasta kokemuksesta. Olin aivan super innoissani, kuvailin, ihmettelin ja jopa demonstroin muutamia liikkeitä television edessä makaaville vanhemmilleni. Kiitin hosteja vuolaasti kaikesta avusta harrastusten löytämisen kanssa, paljonhan Eric ja Eliane olivat tehneet! Kaikki ne lukuisat puhelut ja tutustumiskäyntien sopimiset taiteen, tenniksen ja karaten suhteen, eivät todellakaan olleet olleet minulle oletusarvo. Sanoin siis olevani todella tyytyväinen nyt löytämiini juttuihin, jes. Tästä alamäki sitten alkoikin.

Kysyin isältä hymy suupielessä, oliko Monteilista tullut vihaista puhelua lounaan suhteen. Eric naurahtaen ja otsaltaan leikisti hikeä pyyhkien sanoi ettei onneksi. Heti tämän jälkeen Eliane sähköstyi sohvalla ja papatti peräkanaan kymmenen kysymystä iltapäivääni ja ruokailuuni liittyen. Koitin selittää saman tarinan kuin Ericillekin, mutta Elianelta ei pahemmin puheenvuoroa saanut. Yhtäkkiä kaikki mitä olin tehnyt oli ongelmallista, koululounaan väliinjättäminen, Sebazaciin palaaminen, kotona syöminen, kaikki. Kertaakaan en ole blogissani äidistä pahaa sanaa sanonut, mutta nyt se harmittaa, sillä kaikki tämä tulee aivan kirkkaalta taivaalta. On asioita, joiden suhteen hostäiti osaa olla superagressiivinen. Raha, etenkin mun ruokaan kuluva, onkin Elianen yksi suurimmista huolenaiheista.

Itku kurkussa löysin siis itseni kuuntelemasta Elianen huutoa siitä kuinka tällainen ei käy päinsä, kuinka olen tahalteni rikkonut hänen ja EF:n sanaa (ruokalassa tulee syödä päivittäin) ja kuinka ylimääräisen ruoan syöminen kotona ei missään nimessä käy päinsä. Se on ehdottomasti viimeinen asia mitä saan tehdä. Anteeksipyyntöjä toistellen ja itku kurkkua kaihertaen kuuntelin Elianen loputonta torumista. Mutta mitä mä olisin enää Annan äidin minut kotiin heitettyä voinut tehdä?

Ensimmäisistä virheistäni tarpeeksi huudettuaan ongelmiksi muodostuivatkin aivan uudet asiat. Miten mä voin olettaa saavani ruokaa Annalla, perheessä jonka hädin tuskin tunnen? Syömisen lisäksi oli todella itsekästä ajatella että voisin viettää keskiviikko vapaani Annan kanssa, eihän täällä nuorilla ole kavereilleen aikaa kouluviikolla. Enkö voi ymmärtää, ettei kaikki täällä lepää laakereillaan ja suhtaudu kouluun kuin minä, ja että vapaat tulee käyttää töiden tekemiseen? Kaiken aikaa hostisä vain katsoi vierestä, suutaan avaten ja sulkien, mutta hiljaa pysyen. Jos joku koskaan on ollut vaimonsa tossun alla, niin Eric. Sanaakaan en saanut puolustuksekseni.

Nyyhkyttäen koitin selittää Elianelle etten mitään edellistä tarkoittanut tapahtuvaksi, olin vain yksikertaisesti ymmärtänyt suunnitelmat väärin. Miten mä olisin voinut tietää paremmin? Koko juttu oli pelkästä puuttellisesta ranskankielestäni ja ymmärtämättöyydestä johtuva väärinymmärrys! Ketään en tarkoittanut loukata tai talon sääntöjä rikkoa! Tätä Eliane ei osannut ymmärtäää. Yrityksistäni huolimatta hostäidin huuto vain jatkui edelleen.

Pakenin huoneeseeni itkien jo kunnolla. Kuka tahansa normaali ihminen olisi toista ihmistä näin loukattuaan tullut pian lohduttamaan ja anteeksi pyytämään, mutta ei Eliane. Ei, se olisi viimeinen asia mihin hostäitini pystyisi. Mun on suoraan sanoen vaikea ymmärtää, kuinka joku voi olla niin kylmä ja empatiaan kykenemätön. Lohdutusten sijaan mut komennettiin pian huoneestani siivoamaan irronneita hiuksiani vessan käsienpesualtaasta. Kuinkahan monta kertaa mulle oli siitäkin sanottu.

4 kommenttia:

  1. Virtuaali halaus rakas Millaseni. Kyllä kaikki järjestyy parhaiten päin! Ole kuitenkin siellä sebazacissa ja koulussa tosi varovainen, Ulkomaalaisena olet kuitenkin aina jotenkin altavastaajana ja helposti väärinymmärretty, tosi tärkeää ettet puhu liian avoimesti perheen ja sinun ongelmista, muuten juttu voi kääntyä itseä vastaan. Tuuleta vaan blogissa ja soittele, mutta siellä pitää edetä calmement, mon chere.
    Ei kun tsemppiä niiden hiusten kanssa, rakas :)
    Äiti

    VastaaPoista
  2. Chere Milla,
    Jotenkin elävästi palaa muistot parinkymmenen vuoden takaa.. En varmaan eläessäni ole tuntenut itseäni yhtä onnettomaksi sähläriksi, kuin ranskalaisten (varttuneempien) naisihmisten silmissä silloin nuorena. Tuntuu vaan olevan maantapa, että nuorisoa 'koulutetaan' ja kuritetaan kovemmalla kädellä, kuin mihin on täällä totuttu. Aupair-aikoina muistan ne huippuhetket, kun Lillestä asti kutsuttiin vihainen 'tata-Alice' opettamaan mulle huudon säestyksellä lattianpesun syvimmät salat. 'Kurssitus' kesti kaksi viikkoa ja tuntui valovuodelta. Kun jaksoi vaan antaa näiden ranskattarien purkaa kiukkuaan ja itse yritti kykyjensä mukaan, itkua vääntäen yltää vaaditulle tasolle, oli lopputulos mitä mainioin. Se tosin vie vähän aikaa ja hermoja, mutta kannattaa.
    Uskon muuten myös, että tämän vuoden kuluessa Elianen empatiakyvyt ovat moninkertaistuneet sun antaman esimerkin ansiosta! Tsemppiä Milla, sä oot mahtava tyyppi!
    Outi

    VastaaPoista
  3. Oijjoi. Luin tämän vasta vastattuani edelliseen. Tai seuraavaan, itse asiassa. Voimahali jatkuu edelleen, onkin pitkä sellainen.

    Tuntuipa miten kurjalta tahansa, keskity ajattelemaan hyviä asioita, muuten olo käy liian tukalaksi. Yritä löytää sieltä ne positiiviset puolet ja jättää negatiivisten puiminen vähemmälle. Tietysti ventilointi on tarpeen, mutta kun se on tehty, move on. Vuosi on pitkä aika "istua tikun nenässä". Siksi jotkut asiat kannattaa yrittää hyväksyä annettuina ja niiden murehtimisen sijaan keskittää energia sellaisiin asioihin, jotka ovat hyvin, tuottavat iloa.

    Hostäitisi käytös kuulostaa kamalalta ja kamalan epäreilulta. Ehkä hänellä oli tosi kurja päivä/viikko/kuukausi/vuosi, mikä ei tietenkään oikeuta kurjuuttamaan sun päivää/viikkoa/niin eespäin. Ihmisiä me kuitenkin olemme kaikki, ehkä osuit sopivasti hostäitisi tielle kun hänen piti tuulettaa muita tuntemuksia, ja tästä löytyi sopiva väylä.

    Ei varmasti lohduta pätkän vertaa, mutta tästä kaikesta, mikä nyt tuntuu kurjalta, voit varmasti myöhemmin katsoa oppineesi kullanarvoisia asioita. Tsemppiä, voimia ja positiivisia ajatuksia!

    VastaaPoista
  4. Koeta kestää ... anna asialle vielä pikkasen aikaa ja katso mihin se menee. Yritä samalla tehdä omat asiasi hyvin, et yliyrittämällä, mutta koettaen ajatella juttuja Elainen vinkkelistä että mikä sillä ottaa pannuun. Ja anna osan mennä Clarissen ohjeen mukaan toisesta korvasta ulos. Aseta itselle vaikka joku sopiva tavoite, vaikka kuukausi ja pysähdy sitten miettimään ovatko asiat parantuneet. Jos ei niin aloita sitten prosessi EF:n kanssa. Sen varmaan joudut tekemään joka tapauksessa vaikka itse jo olisitkin aktiivinen uuden kodin katselussa. Kuten äiti kirjoitti, kannattaa varoa ettei jutut leviä pienessä kylässä ja ettei Elaine saa siitä uutta vettä myllyyn.

    VastaaPoista