torstaina, tammikuuta 21, 2010

Supersankareita ja kulttuurellisia mustia-aukkoja

Pidin tanaan englannin suullisen esitelman uusi-seelantilaisen vaihtarin kanssa. Laitoimme esitelman suunnittelun aivan laskiksi, silla ranskalaiset englannintunnit ovat englantia aidinkielenaan puhuvalle tytolle viela enemman vitsi kuin minulle. Olimme viettaneet monen monituista englannintuntia eri supersankareihin ja heidan lukuisiin supervoimiinsa tutustuen. Perusteellisen pohjatyon jalkeen tehtavanamme olikin luoda oma supersankarimme. Takalaisten kieltentuntien ajankaytto tuntuu valilla todelliselta ajanraiskaukselta Suomen aarimmilleen kiristettyyn opetussuunnitelmaan verraten. Kielen oppimisen kannalta aivan epaolennaista asiaa saatetaan jauhaa tunnista toiseen, pahimmillaan viikosta toiseen. Tunnit ovat lahinna kehnon yleissivistyksen opetusta viela kehnomman englanninkielen avulla.

Paatimme Sarahin kanssa tylsyyskuoleman valttaaksemme heittaa peliin jotain aivan ennennakematonta. Tiesimme muiden kehittelevan vain kissanaisen ja terasmiehen kopioita, joten loimme Andy Organicin, kierratyksen ja kasvisruokailun kautta maailmanpelastukseen pyrkivan sankarin. Esitys oli taysi floppi, luokkatoverimme eivat tuntuneet ymmartavan supervoimattoman ihmelapsemme peraan. Opettajakin nyokytteli paataan esitykselle hieman epavarman oloisesti. Omasta mielestamme Andy oli kova juttu, kaikessa tavallisuudessaan juuri nykyisen maailmantilanteen kaipaama sankari. Ihmiset olisivat voineet oppia paljon Andyn esimerkista, mutta poikaraukka jai armottomasti laserkatseisten ja teraksenvahvojen mutanttiolioiden jalkoihin.

Uskon kuitenkin koulumenestykseni pysyneen riittavan tasokkaana, vaikka motivaationi koulutyota kohtaan ei olekaan koskaan ollut nain alhaalla. Harva se tunti paani pilkkii mielenkiinnon puuttesta, ja ylivoimaisin tehtavani onkin taistelu painavia silmaluomia vastaan. Paivaunet ovat valitettavasti liian ilmeinen tapa kuluttaa aikaa, joten olen tyytynyt vain lukemaan lehtea tai romaania (pahimmassa tapauksessa suomenkielista) pulpettini alla. Kyntenikin ovat vuosikymmenen parhaassa kunnossa, kiitos manikyyrien, joihin minulla on nykyaan ennemman aikaa kuin koskaan. Kaikesta tasta huolimatta olen kuitenkin onnistunut valttamaan taysin rappiolle joutuneen ulkomaalaisoppilaan maineen. Tamakin kasti nimittain tunnetaan. Valilla yllatan jopa Dorianen, joka hieman turhankin usein kritisoi heikohkoa tyoskentelyntasoani. Esimerkisi mantsan maaprojektista sain saman arvosanan Dorianen kanssa, minka jalkeen tytto piti minulle mykkakoulua koko loppupaivan. Olihan tyoni kuitenkin hanen itsensa korjaama.

Taas ovat muuten kapinat ajankohtaisia. Talla viikolla eivat ole lakkoilleet pelkastaan opettajat, mutta myos koulun kanslian- ja ruokalan henkilosto. Poissaoloja ei tanaan voinut selvittaa ja lounaaksi saimme kylmaa ruokaa. Nyt ymmarran mista oppilaat ovat saanet esimerkkinsa lakkoiluun, ja mikseivat opettajat ja koulun muu henkilosto olleet oppilaskapinasta sen enempaa ihmeissaan. Elakoon ranskalainen mentalieetti, pohjoismaalaisena mun on edelleen vaikea uskoa etta asioihin voi saada kovin suurta muutosta talla tavalla toimimalla. Silla aikaa otan kuitenkin kaiken hyodyn irti kanslian kiinniolemisesta ja poissaolojen tarkkailun hetkittaisesta helpottumisesta.

Maantidosta tuli viela mieleeni eras kerrottava tarina. Kasittelemme tunneilla parhaillaan urbaaniverkostoja, en tieda onko termi suomea nain sanasta sanaan kaannettyna, mutta ainakin se kuulostaa vaikuttavalta. Olemme puhuneet muun muassa kaupungistumisesta ja sen keinoista seka eri liikennevalineista. Olemme miettineet miten esimerkiksi TGV-junaratojen rakentaminen vaikuttaa tietyn alueen yhtenaistymiseen. Samalla kun Pariisista paasee junalla Toulouseen ennatysvauhtia ajautuvat tietyt alueet entista syrjempaan. Naista epaonnisemmista alueista annettiin ensimmaisena esimerkkina Aveyron, vanha asuinalueeni. Kuinka surkuhupaisaa, muistan viela paikallisen aluevalvojan kehuneen Aveyronia yhdeksi Ranskan kauneimmista ja vilkkaimmista departementeista. Aveyron ei tunnu kuitenkaan pelkastaan kulkuyhteyksien eramaalta, mutta myos kulttuurilliselta mustalta-aukolta.

Tarnissa sen sijaan riittaa nakemista. Eilen ennen bussini lahtoa kavaisin kaupungilla olevassa lehtikioskissa. Mieleni teki ostaa oikein likaisilla juoruilla massaileva viikkolehti, mutta Brad ja Angelina jalleen yhdessa –huutavien turhakkeiden sijaan paadyin hankkimaan jotain niinkin hyodyllista kuin Lounas-Ranskan turistioppaan. Istahdin kevatauringon lammittamalle kahvilanterassille selailemaan uutta sijoitustani. Omasta departementistani Pyreneille ulottuva kaistale on todellista nahtavyyksien rikastumaa. Toisin kuin Aveyronissa, on nykyisella alueellani joka kolmas pikkukyla ja keskiaikainen linnake merkitty Michelinin taulukon suurimmalla tahtimaaralla. Kylla taalla kelpaa, kevaalla paivan pidettya aion aloittaa kattavan alueturismin. Sita ennen lasken kuitenkin paivia askettain varmistuneen Guadeloupen matkaamme. Valkoiset hiekkarannat ja safiirinsinisena hohtava meri odottavat minua kuukauden paivien paassa!

10 kommenttia:

  1. Kauhistuttaa ajatus että joku suvun jäsen on sotkeutunut "kulttuuriin". t. Ruupertti

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa ensi vuonna takaisin suomen todellakin tiedolla täyteen mahdutetuille lukiokursseille (=yritän oppia kemiaa). kesän kivojen suunnitelmien lisäksi voisin pyytää sulta englannin opetusta syksyn ylppäreitä varten. tsemppiä paljon sinne ja toivottavasti aurinko pysyy pitkään taivalla ilman harmaita pilviä!

    <3:ilse

    VastaaPoista
  3. Tuli mieleen tosta teijän supersankarista eräs tv ohjelma jota vilinkanssa pienenä kateltiin: Captain Planet!!! Kanstii kattoo, ja KUUNNELLA youtubesta intro ja varsinkin outro tai mikälie onkaa, osaan sen edelleen varmaa ulkoo :D aikamoista lasten mielen manipulointia, harmi vaa ettei sitä ollu suomennettu, muuten saattaisin olla jonki näkönen hippi tai jotai :D Oli meillä vilin kanssa viime kesänä haukaa ku bongatti ja muistettiin toi taas :D
    Hauskoja enkuntunteja!!!!

    Rita <33

    VastaaPoista
  4. Ukki, sivuutan kommenttisi taysin, kulttuuri on elaman helmi ja arjen ilo. Ma oon taalla kylla taydessa uutispimennossa, kun en enaa lehtiakaan lue tai uutisia katso... Mika haiti?
    Ilse, kuulostaa erinomaiselta! Voidaan kesalla joku paiva puhua vaan englantia treenin vuoksi :-) Oikeesti hurjaa ajatella etta te ootte jo kirjottamassa ensi syksyna... Toi sun kommentin loppu pilvista ja auringosta kuulosti melkein runolliselta!
    Rita, voi lapsiraukkaa... Ma en tieda muistatko, mutta taisin jo viimeks pyoritella silmiani kun selitit captain planetista :D Mulla ei valitettavasti oo kasikytluvun isosisaruksia joten koko buumi on "valitettavasti" mennyt aivan ohi :D

    VastaaPoista
  5. Milla, oivaksi supersankariksi olisi sopinut myös kuuluisa Kapteeni Kalsari: huussi-huumorista potkunsa saava kaikkien kouluikäisten poikien ja yli neljäkymppisten isien suosikki! Varsinainen kulttuuripläjäys.

    Matkailu avartaa. Loistavaa retkeä lämpimille ja valkohiekkaisille rannoille. Bromarvissa tänään oli aamulla 20 astetta pakkasta ja lumenvalkoinen ranta. Ei sekään huono: aurinko paistoi ja oli uskomattoman kaunista hiihdellä ja lumikenkäillä hiljaisessa luonnossa.

    T Auli ja VP -kummitukset (täysi-ikäisen vanhemmat...)

    VastaaPoista
  6. Hei Brumarvinkin talveen! Kapteeni Kalsarin ote taitaa olla vahintaan yhta tiukka kuin vaippatarrat, muistuu mieleen kun Juusokin jenkkiaikoina lueskeli kyseisia sarjakuvia... Niinpa tosiaan, Atte on vihdoin ja viimein taysi-ikaistynyt, ja pakannut viimeisetkin tavaransa Soukan rannasta, oletan..? Toivottavasti vanhemmat voivat tasta huolimatta hyvin :-) Mista tulikin mieleeni etta omankin aidin synttarit oli tassa tammikuun kahdenkymmenennen tienoilla, voi anteeksi aiti kun paasi unohtumaan! Toivottavasti vietit hyvat nelineloset Grimentzista paluun merkeissa... Toivottavasti annat anteeksi, nyt pitaa menna, raclette illallinen ei odota!

    VastaaPoista
  7. Hei.
    Sinun Suomi-tietoisuutesi voisi kohota osoittesssa www.yle.fi ja siellä nettiradio ajankohtaiseksi tai Areena jo esitettyjen seuraamisksi(seksi taas)

    VastaaPoista
  8. moi muhvu kivan muhvuu tekstii vietä muhvu vuosi!
    t. voldemort ja matohäntä

    VastaaPoista
  9. Kiitos linkkivinkista, yleistietoisuuteni on rapistunut kylla jo niin huonoon kuntoon etta asialle voisi hyvinkin tehda jotain. Voisin kayttaa esimerkiksi lukuisat hyparini kyseisten saittien opiskeluun (?). Ja mita viimeiseen kommenttiin tulee, niin pitaisiko mun tunnistaa voldemort ja matohanta nimimerkin takana piilevat vitsailevat ystavani vai jalleenasentaa kommenttisuodatin? :D

    VastaaPoista
  10. Kiitos onnitteluista Milla, vaikka ikääntymisestä ei ollut merkkiäkään -päinvastoin- kun sain kurvailla mielettömillä stöcklin suksillani ( ostettiin iskälle, mutta kokeiltuani en enää antanut takasin ja kas sattumalta juuri synttäreitteni aattona)...
    Äitinä toivon muuten todella että toi sun ai mikä Haiti oli huono vitsi, tai sitten olen ohellasi huolissani koko sikäläisen populan puheenaiheista ja maailmantapahtumien seuraamisesta. Ylen sivut voisi olla ihan jees juttu. Äiti
    Luulen muuten että voldemort eikä matohäntä ole robotti.

    VastaaPoista