sunnuntaina, toukokuuta 09, 2010

Millan matka Millaussa

Tämä viikonloppu on ollut viimeinen pelkän hostperheemme kesken. Ensi viikolla saamme vieraaksemme Annan itsekin ranskassa asuvan uusiseelantilaisen ystävän, jonka minäkin tunnen kiitos EF:n elokuisen valmennusleirin. Lily tulee olemaan luonamme keskiviikko-illasta sunnuntaihin asti; tulevalla viikolla kun on vain kolme virallista koulupäivää. Toukokuu on Ranskassa pyhäpäivien täplittämä, on rauhanjulistusta ja sotajuhlaa, l'ascensiota ja kuka tietää mitä vielä. Viimeisen ranskanviikonloppuni viettelenkin sitten ihka oman äitini kanssa Montpellierissä, minkä jälkeen suuntaamme nokkamme yhtä matkaa Suomea kohti...

Eilen aamulla herätyskellomme pärähtivät soimaan normaalia aiemmin. Päivän ohjelma tulisi olemaan tiukka: vierailisimme niin Aveyronin Roquefort-luolissa kuin Millaun sillallakin. Molemmat kohteet aikatauluumme mahduttaaksemme oli matkaan lähdettävä hyvissä ajoin. Heti reppumme pakattuamme ja piknik-voileipämme valmistettuamme hyppäsimmekin autoon; Anna matkapahoinvointia lievittävän sitruunansa kanssa. "Kyllä se toimii - ainakin joskus", sitruunaa puristava tyttö vakuutti kun kyseenalaistimme metodin toimivuuden.

Tunnin ajomatkan jälkeen ylitimme Tarnin ja Aveyronin rajan. Puolituntia rajanylityksen jälkeen saavuimme Roquefortin kylään, jolla on ainoana Ranskassa oikeus valmistaa Roquefort-nimistä sinihomejuustoa. Samankaltainen "nimikilpi" pätee esimerkiksi samppanjaan. Parkkeerasimme auton pikkuruisen kylän keskustaan, mistä käppäilimme lähimmän juustonvalmistajan luokse. Ilmoittauduimme Le Papillonin turistikierrokselle, minkä ohessa opimme kaiken sen mitä tavallisen tallaajan tulee tietää sinihomejuuston valmistuksesta. Visiitti ja juustomaistiaiset ovat ilmaisia, mutta kierroksen päätteeksi myytävät juustotuotteet sitäkin tyyriimpiä.

Luolakierros alkoi hauskalla videolla, jossa näytettiin miten Roquefort-juustot valmistettiin ennen vanhaan 1900-luvun alkupuolella. Hygieniakysymyksiä lukuun ottamatta on valmistusmetodit pysyneet suurin piirtein samoina aina näihin päiviin asti. Videon jälkeen opas kierrätti meitä juustoluolien eri kerroksissa, missä saimme ihmetellä eri kypsymisvaiheissa olevia Roquefort-kiekkoja. Naisopas puhui monotonisella lentoemäntä-äänellä, johon olisi helposti nukahtanut jos kierros ei olisi ollut heti aamupäivästä. Ulkomuistista tulevat ja sanasta sanaan opetellut puheet ovat ehkä kamalinta mitä tiedän.

Millaun sillan opas oli juusto-oppaan täydellinen vastakohta. Tyttö puhui reippaasti, vaihteli äänensävyään ja jopa vitsaili aina tilaisuuden tullen. Kierros oli kymmenen kertaa mielenkiintoisempi kuin aamuinen juustoluento, mutta myönnettäköön, astetta vaikeampi ymmärtää. Itse silta oli todella vaikuttava - mun on edelleen vaikea uskoa että maailman korkein silta löytyy Ranskasta. Eiffel-tornin tai Gizan pyramidin saisi ongelmitta asetettua tämän 340 metrin korkeudella kulkevan moottoritien alle. Hienointa sillassa taitaa kuitenkin olla se, että se on nimetty lähestulkoon mukaani...

5 kommenttia:

  1. Edellisessä ihmettelit Ukin vaitoutta. Selitys löytyy kommentista ennen sitä naturismia. Varmaan heitä satuttaa syvältä oma kommenttisi Gallian kukkojen pienestä pilistä.
    Tallelokerosta palasin kotiin lauantaina ja nyt odotan ensin mummia tiistain aamuyöksi ja sitten sinua Ranskasta tuotuine eväinesi - täällähän on jo kaikki ruoka loppunut. Meiltä vielä löytyy vanha Pula-ajan keittokirja ja voimme vaikka paistaa makoisia lanttupihvejä. Juomaksi rukiista ja voikukan juurista paahdettua kahvia.
    Tuhkapilvet liikkuvat niillä suunnilla. Missä ne ovat sitten mummin paluulennon aikaan tai AK:n ja sinun, täytyy vain arvata ja pitää peukkuja.
    Syö tyttö-kulta isosti varastoon. Pahat sedät ja tädit täällä kotona näännyttävät naapureitaan nälkään.
    Hyväksi kesäansioksi voisit nyt kehitellä säännölliset ostosmatkat Tallinnaan. Autollinen ruokaa sieltä ja myymään tuotteita tavaratilasta täällä kuten erään nimeämättömän naapurin väki teki.
    t. Ukki

    VastaaPoista
  2. Millalle, selvennykseksi että tosiaan, tänä vuonna on suomessakin lakkoiltu oikein urakalla. Nyt on meneillään elintarvikealan työläiset...

    VastaaPoista
  3. hitsi just puhuttii tosta viaduc de millausta maantiedon tunnilla mahtavan ja erittäin kiinnostavan opettajamme, Mme Forgetin johdolla ! Oliks se siisti ? Ja apuva oot lähdössä ihan kohta kotiin! Millaiset fiilikset? Nauti kunnolla ja ota ilo irti vikoista viikoista!
    Gros bisous <3

    VastaaPoista
  4. Hyvä oli toi anonyymin (äidin?) selvennys ukin romaanin jälkeen (pikkasin tipuin nimittäin kärryiltä puolivälin jälkeen). Mutta hei hienoa laiharin aloittaminen sujunee kuin itsestään jos ei Suomessa saa ruokaa ostettua, mainiota! Emmi, viaduc oli tosiaan ihan superhieno, melkein hienompi kuin golden gate (vaikken ole sitä koskaan livenä nähnytkään :D). Opas kerto tosi jänniä yksityiskohtia sen rakentamisesta, ei tosiaan ollu mikään yksinkertainen projekti vastaavankokoisen sillan kasaaminen. Ylhäällä kulkee kuitenkin kuuskaistainen moottoritie ja kannatinpylväiden alaosat on sellasia tenniskenttien kokosia :D Että ihan vaikuttavaa :)

    VastaaPoista
  5. heippa! nyt oon saanut itseni ajan tasalle vihdoin ehkä noin kuukauden jälkeen, mutta oli ihanaa lukea mitä sun kuukaudessa on tapahtunut. tää blogi on ollu paras! suukkoja, <3:ilse

    VastaaPoista